Curtea de Conturi şi instituţiile principale cu atribuţii de control enumeră, an de an, “pomelnice” de nereguli depistate la instituţii bugetare (în general, Primării), sancţionate prompt cu amenzi. Însă legea permite amendarea instituţiei, nu a persoanei direct responsabile. În acest fel, nu numai că amenzile sunt decontate din bani publici, dar nici reprezentanţii instituţiei nu sunt interesaţi să remedieze respectivele nereguli.
Achiziţii pe lângă lege, sancţionate cu zeci de mii de lei
Pentru că, mai ales în cazul contractelor ce implică sume mari, intens disputate de firme, zona achiziţiilor publice este expusă la tot felul de practici incorecte sau ilegale, structura cu abilităţi directe de control, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, găseşte anual mii de nereguli la instituţiile publice. Dacă majoritatea sunt sancţionate cu avertismente, scrise sau verbale, în cazul unor nereguli grave, persistente, care duc la anularea unor proceduri de achiziţie importante şi la amânarea investiţiilor aferente, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice împarte şi amenzi, deloc mici.
Pentru nereguli majore în domeniul achiziţiilor publice, pe lista de instituţii amendate de către A.N.R.M.A.P. s-au regăsit, în ultimele luni, şi instituţii din Timiş, în special Primării. Astfel, Primăria Timişoara a fost amendată cu 10.000 de lei, comuna Tormac, cu 70.000 de lei, comuna Pietroasa, cu 80.000 de lei, Aeroportul Internaţional Timişoara, cu 45.000 de lei, şi lista poate continua.
Toate aceste amenzi sunt date însă instituţiei, nu persoanelor responsabile de respectivele nereguli. “Teoretic, se pot amenda şi persoanele fizice, însă numai în varianta în care există dovada clară că o anumită persoană a viciat procedura de achiziţi