Cecilia Ioana Manoliu este doctorand în Ştiinţe Politice la Universitatea din Tsukuba. Trăieşte în Japonia de trei ani, a trecut prin cutremurul de nouă grade şi prin sutele de replici care au urmat.
A simţit şi cutremurul de 7,4 grade de azi
"S-a simţit destul de puternic, dar nu cred să se fi întâmplat nimic grav aici, judecând după apartamentul meu. Nu a căzut nimic, doar clădirea s-a mişcat. Probabil că totul e în picioare în zona asta. Poate ceva probleme pe la casele mai vechi din imprejurimi, dar nu cred că foarte mari. Cred că epicentrul e destul de departe, încă nu am verificat toate datele. Oricum, în ocean", a povestit Cecilia pentru gândul.
Tsukuba nu este un oraş apropiat de coasta Japoniei, astfel încât românca nu se află în pericol. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre japonezii care trăiesc în apropierea oceanului.
"Au alertă de tsunami. Au oprit trenurile în zonă, se pare că Myagi a resimţit cel mai puternic cutremurul. A fost de 7,4 grade în zona epicentrului, dar în Tsukuba cred că a fost mai mic, sub 6, posibil", a spus Cecilia.
Ce se întâmplă în caz de tsunami
"Fiecare oraş are refugii. În mod normal, în caz de tsunami trebuie să te îndrepţi spre zonele cele mai înalte, pe cât posibil. La ora asta toată lumea e acasă. Şcolile fac periodic exerciţii de genul ăsta - ce să faci în caz de dezastru, cutremur sau tsunami. Şi telefoanele mobile au alerte de cutremur, bineînţeles, dacă le setezi. Apoi se anunţă la radio şi la posturile TV", a spus Cecilia.
Alertele sunt difuzate în mai multe limbi
"Eu, când veneam dinspre Mito, la primul cutremur, alerta de tsunami a fost anunţată la radio în japoneză, engleză, portugheză, chineză, cred că şi coreană".
Cecilia povesteşte că a fost singura locatară a blocului în care trăieşte care a ieşit din apartament în timpul cutremurului. Acest lucru contravine