În acest moment, în Centrul de relocare, sunt cazate 44 de persoane cu acest statut, la sfârşitul lunii mai, urmând să mai sosească încă 40. La Galaţi există unul dintre cele mai mari centre de cazare a imigranţilor din România.
Situată în apropierea Turnului de Televiziune, această instituţie reprezintă o locuinţă temporară pentru 44 de năpăstuiţi ai sorţii, care au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara natală din cauza persecuţiilor, a violenţei sau pur şi simplu a sărăciei.
Centrul, deschis în anul 2004, este finanţat, atât din bani europeni, cât şi din fonduri provenite de la Bugetul de Stat şi le oferă condiţii decente de cazare celor nevoiţi să-şi abandoneze casele şi ţara pentru a pleca în pribegie.
Internet, maşini de spălat, televizor, cursuri de limba română, toate le sunt puse la dispoziţie celor veniţi din cele mai exotice locuri pentru a-şi căuta liniştea sau norocul pe plaiuri mioritice.
Cu ce se ocupă de fapt ORI
Conform statutului de organizare a Oficiului Român pentru Imigrări, această instituţie avizează acordarea vizelor de intrare în România a străinilor conform competenţelor legale şi acordă autorizaţia de muncă în vederea obţinerii unui drept de şedere cu acest scop.
Din cauza statutului special de refugiat al persoanelor aflate în Centrul de relocare de la Galaţi, statul român nu poate colabora cu autorităţile din ţările de origine ale celor cazaţi aici, deoarece există riscul ca libertatea şi intergritatea corporală a acestor persoane sau a familiilor lor să le fie pusă în pericol.
„Nu trebuie să se înţeleagă totuşi că la Galaţi este „raiul de pe pământ” pentru refugiaţi. În cazul în care o persoană nu respectă regulile centrului, aceasta este expulzată din ţară”, a declarat subcomisarul Doru Geru.
Vin birmanezii
La sfârşitul lunii mai, la Galaţi, vor