Aproape tot stufărişul lacului a fost ars, iar situaţia este cu atât mai gravă cu cât o parte însemnată a perechilor cuibăritoare din aria protejată îşi construiau cuiburile în stufărişul distrus de flăcări.
Reprezentanţii Sucursalei Braşov a Societăţii Ornitologice Române (SOR) susţin că incedierile ilegale continuă în zona lacului de acumulare de la Dumbrăviţa, în ciuda verificărilor pe teren a Gărzii de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Primăriei, Poliţiei şi custodelui.
„Consecinţele sunt grave, pentru speciile de păsări sensibile la modificarea habitatului, cum ar fi cresteţul cenuşiu şi cresteţul pătat. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât o parte însemnată a perechilor cuibăritoare din aria protejată îşi construiau cuiburile în stufărişul mistuit de flăcări. Având în vedere şi incendierile zonelor limitrofe lacului, este posibil ca şi alte specii importante de păsări să fie afectate în acest an. Astfel, lipsa totală a vegetaţiei uscate vechi, ca loc de refugiu înaintea perioadei de cuibărit, poate duce la părăsirea locurilor «tradiţionale» de cuibărit pentru cristelul de câmp, Crex crex, specie ameninţată pe plan mondial", a precizat conf. dr. ing. Dan Traian Ionescu, corodonatorul SOR-Sucursala Braşov.
Lacul Dumbrăviţa face parte din singura Zonă Umedă de Importanţă Internaţională din centrul ţării şi din Situl Natura 2000 Dumbrăviţa-Rotbav-Măgura Codlei.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: