Multe vânzări de acţiuni FP de către cei care le-au dobândit prin cesiune prezintă un potenţial ridicat de evaziune, întrucât se vor impozita în funcţie de declaraţia pe proprie răspundere.
Înainte de listarea Fondului Proprietatea (FP), o modificare adusă Codului fiscal preciza că primii deţinători de acţiuni FP nu vor plăti impozit dacă îşi vor vinde titlurile la bursă. Pentru restul, ar rezulta că trebuie plătit un impozit de 16% pe diferenţa dintre preţul de achiziţie (prin cesiune) şi preţul de vânzare. Potrivit unor estimări ale brokerilor, din momentul în care au fost permise cesiunile cu acţiuni FP prin Depozitarul Central (DC), cam trei sferturi din foştii proprietari şi-au vândut deţinerile pe piaţa gri prin această modalitate.
„Cred că trei sferturi din acţiunile FP primite de foştii proprietari au fost vândute de către aceştia prin DC“, spune Adrian Simionescu, preşedintele casei de brokeraj Vienna Investment Trust.
Raportându-ne la faptul că înainte de listare acţionarii privaţi deţineau 8,42 miliarde de titluri FP (61,12% din capitalul social), ar rezulta că foştii proprietari ar mai fi deţinut doar 2,1 miliarde de acţiuni, restul de 6,3 miliarde fiind cesionate.
Pe de altă parte, formularul de cesiune nu avea rubrică decât pentru numărul de acţiuni, nu și pentru preţul tranzacţiei.
Cesiuni fără preț
„Transferul de acţiuni FP prin cesiune s-a făcut pe baza Legii nr. 31, adică s-a declarat doar numărul de acţiuni. Tariful nostru a fost perceput la valoarea nominală, similar ca la tranzacţiile cu acţiuni ale unor societăţi închise“, a declarat Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central. Astfel, este foarte greu de demonstrat nivelul de preţ la care s-au achiziţionat acţiunile FP prin depozitar, ceea ce lasă loc la evaziune.
„Există potenţial de evaziune pentru că nu se poate demonstra la