Prof. dr Dan Prelipceanu arată că studiile ştiinţifice nu au putut evidenţia o tipologie a depresivului / Foto: Dragoş Stoica / Jurnalul Naţional Prof. dr. Dan Prelipceanu, şeful catedrei de Psihiatrie a Univeristăţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila”, vorbeşte despre importanţa suportului social pentru pacientul care suferă de depresie şi despre nevoia unui tratament medicamentos în cazul depresiilor severe.
Ce este depresia? O boală, un simptom?
Depresia este un simptom şi o boală. Putem fi depresivi pentru perioade foarte scurte sau din cauza unei reacţii. De aici şi realitatea că sunt foarte multe feluri de depresie. Vorbim în general despre depresie referindu-ne la forma care are nevoie de intervenţie medicală şi care devine pentru bolnav o problemă de adaptare la viaţă, la profesie, la familie, la nevoile lui zilnice. Este aşa numita depresia majoră sau depresia recurentă, care are ca mod de manifestare repetitivitatea.
Care sunt cauzele depresiei?
Există mai multe ipoteze. Nu avem o cauză precisă. Putem spune că există depresii în care în primul plan este o cauză exterioară, identificabilă, şi acestea sunt considerate preponderent depresii reactive, dar se fac tot în urma unei vulnerabilităţi pe care o are individul respectiv, pentru că nu toţi oamenii care sunt supuşi unor stresuri mari fac depresie.
Există un portret-robot sau nişte trăsături specifice ale celui predispus la depresie?
Nu. Ar fi bine să existe. S-au făcut încercări, s-au presupus anumite modele, dar ele nu funcţionează. Studiile cu o metodologie ştiinţifică nu au demonstrat că există o tipologie. Există factori care pot anticipa, dar care mai degrabă devin evidenţi abia după ce depresia a apărut. Un factor ar fi existenţa unei depresii în familia pacientului, ceea ce presupune o vulnerabilitate genetică. Nu e vorba de o genă, ci de un conc