AmCham România sprijină iniţiativa Executivului de a eşalona plata datoriilor contribuabililor către ANAF, dar consideră că nivelul garanţiilor suplimentare solicitate este destul de ridicat şi limitează accesul societăţilor la această procedură. "Iniţiativa Guvernului de a sprijini firmele aflate în dificultate, dar cu perspective de dezvoltare economică, este una lăudabilă, însă nivelul garanţiilor suplimentare cerute, care poate atinge un procentaj de la 10% până la 40% din sumele eşalonate la plată, este unul destul de ridicat. Practic, dacă ar avea aceste resurse, firmele nu ar mai opta pentru o eşalonare a datoriilor, iar cele care au reală nevoie nu vor avea de unde să prezinte astfel de garanţii, deci nu vor putea beneficia de facilitate", a declarat, ieri, într-un comunicat, vicepreşedintele AmCham România, Ionuţ Simion.
OUG 29/2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată a fost publicată în Monitorul Oficial în a doua parte a lunii martie.
Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, OUG 29/2011 urmăreşte acordarea unor înlesniri, sub forma eşalonării la plată, pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), cu excepţia celor care sunt stabilite de alte organe şi transmise spre recuperare ANAF. "O astfel de măsură se doreşte a fi un sprijin pentru contribuabili persoane fizice şi persoane juridice, în vederea depăşirii dificultăţilor conjuncturale care au generat incapacitatea temporară de plată, prevenindu-se, pe această bază, producerea unor eventuale efecte economice şi sociale negative. Eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale restante se acordă pe o perioadă de maximum 5 ani pentru toţi contribuabilii, de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare al acestora, atât timp cât nu au intervenit incidente în ce priveşte funcţionarea normală a acestora", se mai