Populaţia a aruncat selectiv, în 2010, cu 60% mai multe deşeuri decât anul precedent, arată datele Eco-Rom Ambalaje. Aproximativ jumătate dintre români separă deşeurile, însă doar 6% duc întotdeauna gunoiul la containerele de colectare selectivă.
Peste 80% din români se declară familiarizaţi cu termenul de colectare selectivă şi 70% ştiu că acesta înseamnă separarea deşeurilor, arată un studiu IMAS, realizat în 2010 şi prezentat de Eco-Rom Ambalaje. Majoritatea celor care au oferit răspunsuri detaliate locuiesc în oraşe mari şi au vârsta cuprinsă între 30 şi 44 de ani. Datele acestea nu înseamnă însă că românii s-au obişnuit deja cu aruncarea gunoaielor în containere diferite, în funcţie de material.
Potrivit unui alt studiu, de data aceasta realizat de CSOP, aproximativ 45% din români separă deşeurile, însă dintre aceştia doar 9% fac acest lucru pentru toată cantitatea de gunoi şi 6% folosesc întotdeauna containerele de colectare selectivă. Hârtia este deşeul reciclat cel mai des, 27% declarând că nu îl aruncă împreună cu gunoiul menajer.
Interes constant
„În Bucureşti se află cele mai multe persoane care declară că depozitează toate deşeurile reciclabile la containerele special amenajate (16% din respondenţi)", se arată în raportul pe 2010 a Eco-Rom Ambalaje.
La sfârşitul anului 2010, în ţară existau 8.111 containere pentru colectare selectivă amplasate de companie, cu peste 2.500 mai multe decât anul precedent. Aproximativ 4 milioane de români au acces în prezent la acest sistem. Creşterea numărului de containere a dus şi la o cantitate mai mare de gunoaie strânsă de la populaţie. Din cantitatea totală de deşeuri reciclate de Eco-Rom Ambalaje, de 331.700 de tone, aproximativ 25.000 de tone provin de la populaţie, cu 60% mai mult decât în 2009.
„Evaluările realizate arată că nivelul de informare şi de