În zona Gării din Constanţa, un bariton de 41 ani s-a prăbuşit sâmbătă pe stradă, sufocat cu o bucăţică de carne dintr-un kebab. Nimeni din preajmă nu a ştiut să îi dea primul-ajutor lui Cornel Agop, artistul care n-a mai avut voce să strige pentru a fi salvat.
La Călăraşi, şeful Centrului Antidrog Ialomiţa, un tânăr de 33 ani, a murit acasă, în patul în care se întinsese după o zi de luni încărcată. Familia a aflat de la medicii legişti că Marius Vană, promotor al stilului de viaţă sănătos, a fost ucis de un anevrism - asasinul tăcut, care loveşte o dată, fără drept de apel.
Şi lista este îngrozitor de lungă. Se încarcă periodic, cu oameni care n-ar avea ce căuta pe răbojul morţii. Cine ne ucide? În primul rând vreun accident stupid sau crâncen, de care n-avem nicio vină. Fie eşti victimă sigură a unui cretin de la volan care omoară 3 oameni şi primeşte 5 ani de închisoare (cum s-a întâmplat la Constanţa), fie cade gardul cimitirului peste tine, în timp ce mergi pe stradă (tot la Constanţa).
Când sorţii par să ţină cu tine, roagă-te de sănătate, să nu te pândească vreo boală perfidă şi laşă de care afli abia după ce mori. Dacă prinzi totuşi de ştirea bolii înainte să te doboare, nu te bucura, că n-ai noroc: îţi taie guvernul tratamentul vital, cum face acum cu bolnavii de cancer.
Apoi, ca să fie sigur că n-ai nicio şansă, guvernul îţi închide de-a dreptul tot spitalul - aşa cum face cu oamenii din Delta Dunării, unde abia ajunge pasărea în zbor, d-apoi ambulanţa pe apă, distanţă de două ore până la primul spital rămas funcţional.
Iar astăzi, la Constanţa, de Ziua Mondială a Sănătăţii, policlinica spitalului este închisă. Că e Ziua Sănătăţii, băi bolnavilor!
Aşa că indolenţilor, iresponsabililor, cretinilor, guvernanţilor - încercaţi şi cu cianură, poate reuşiţi! Ca să ne asigurăm de succes, e simplu: gustaţi-o voi întâi.