De ceva vreme, restaurantele tip împinge tava au început să apară în Constanţa mai ceva ca ciupercile după ploaie, făcând concurenţă fast-food-urilor şi restaurantelor „clasice" deopotrivă. Un astfel de restaurant-autoservire este şi „Berlin", acesta oferind în plus şi serviciile unui bar. Situat pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 87, la parterul blocului LV17, este greu să nu îl observi, fiind aşezat în zona intersecţiei de la Trocadero, exact în dreptul staţiei de autobuz 100. Complexul „Berlin" mai cuprinde şi o măcelărie, o shawormerie şi o rotiserie, ocupând aproape întreg parterul blocului de locuinţe în care îşi desfăşoară activitatea comercială. Presupun că mirosul de mâncărică proaspătă venind dinspre parter nu poate decât să îi încânte sau să îi exaspereze, după caz, pe locatari.
„Berlin" este un restaurant curat şi îngrijit, probabil şi datorită faptului ca nu este deschis de foarte mult timp. Scaune sunt albe, mesele au o foaie de geam pe deasupra, pentru a evita corvoada schimbării prea dese a unor feţe de masă. Ca în orice altă autoservire, îţi iei tăviţa şi începi şi alegi. Cu privirea. De aceea, mâncarea trebuie măcar să arate proaspătă. Produsele din vitrină arătau ok, aşa că m-am hotărât să risc o ciorbă de burtă. Cine nu riscă, nu câştigă, iar eu am câştigat şi carnea din ciorbă, păstrată într-o casoletă secretă, ascunsă privirilor oamenilor de rând. Carnea avea o culoare gri, interesantă, dar probabil că aşa arată carnea de burtă ţinută afară din ciorbă. Preţul, 6,5 lei. Un preţ moderat... la prima vedere, pentru că, evident, preţul final era cu totul altul. La cei 6,5 lei mai adăugăm 1,5 lei - smântâna şi 1 leu - mujdeiul de usturoi. Daca suntem tipicari şi facem un calcul, observăm că pe ciorba de burtă am dat... 9 lei! Dar asta nu e tot. Nu poţi mânca o ciorbă fără puţină pâine. O chiflă costa doar 50 de bani. Deci o ciorbă te c