Odata inaugurat, complexul multifunctional Palas va reabilita urbanistic si economic zona centrala a orasului. Echipa de specialisti din Iasi, Bucuresti, Timisoara si Germania, care coordoneaza arhitectura întregului ansamblu, a avut în vedere punerea în valoare a laturii sudice a Palatului Culturii, fatada care, pâna acum, nu a fost evidentiata. "Cu toate ca acest edificiu are reale valente estetice în toata volumetria sa, doar fatada principala, cea nordica, contribuie la imaginea urbana. Palas pune în valoare Palatul Culturii si atrage interesul public pentru crearea unui pol urban", a afirmat arhitectul Mircea Capatâna, expert în cadrul biroului "Polarh Design" din Bucuresti.
Compania de arhitectura a contribuit la restaurarea si valorificarea a numeroase monumente si ansambluri istorice din patrimoniul românesc.
Si juriul MAPIC, cel mai mare târg de retail din Europa, care se desfasoara anual la Cannes, a apreciat, în 2007, modul în care Palas reuseste sa reabiliteze zona istorica a Iasului, aducând un plus planului urbanistic. Specialistii în imobiliare au declarat atunci ca proiectul este unul "foarte curajos, în antiteza cu mostenirea comunista, care a afectat foarte mult trecutul istoric si cultural al orasului". Pe aceste considerente, Palas a fost nominalizat la trei categorii si a câstigat marele premiu la sectiunea proiectelor de retail de mari dimensiuni (peste 20.000 mp), fiind ales din peste 20 participanti, printre care s-au aflat case celebre de arhitectura din Marea Britanie, Austria si Statele Unite ale Americii.
Palas – un amfiteatru cu vedere spre Palat
Arhitectii au conceput ansamblul Palas ca pe un arc, un amfiteatru orientat catre fatada sudica a Palatului Culturii, cu regim mic de înaltime în vecinatatea cladirii de patrimoniu. "Profitând de panta naturala a terenului, înaltimea creste spre parte