Stocul de arierate ale primelor 150 de companii de stat a crescut până la 4,2% din PIB, nivel atins în 2010, potrivit Consiliului Fiscal. Datoriile tuturor celor 722 de companii de stat totalizau, în luna iunie a anului trecut, aproximativ 4,8% din PIB.
„Primele zece întreprinderi publice acumulează o pondere de 73% din totalul arieratelor. Acumularea de pierderi şi datorii în sectorul companiilor de stat reprezintă un risc la adresa sustenabilităţii finanţelor publice pe termen mediu", a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
La finalul anului 2009, cele 722 de companii cu capital majoritar de stat au contribuit cu numai 6% la cifra de afaceri totală în economie (50 de miliarde de lei). Cu toate acestea, plăţile restante acumulate de întreprinderile publice reprezentau 27,1% din totalul de arierate înregistrat la nivelul întregii economii.
Potrivit Consiliului Fiscal, în timp ce companiile private au arierate, în cea mai mare parte, către furnizori, cele de stat sunt cei mai mari datornici la bugetele de asigurări sociale. Astfel, totalul datoriilor restante către bugetul general consolidat însuma peste 2% din PIB în iunie 2010.
Sectorul feroviar şi cel minier, în top
Creşterea arieratelor este pronunţată în special în sectoarele feroviar şi minier. Astfel, top-zece al companiilor de stat cu cele mai multe datorii este condus de CFR SA, Compania Naţională a Huilei şi Termoelectrica. Urmează, în ordine descrescătoare, Oltchim SA, CNADNR, CFR Marfă, CFR Călători, SC Electrocentrale Bucureşti, Electrificare CFR şi Societatea Naţională a Cărbunelui SA.
Datele relevă faptul că aproximativ 28% din numărul de angajaţi, respectiv 18% din cifra de afaceri produsă de companiile de stat, sunt aferente unor întreprinderi aflate, de facto, în insolvenţă.
În plus, aceste companii concentrează aproximativ 67% din totalul