Ministerul Economiei şi-a propus să înfiinţeze două noi complexuri energetice, unul în Oltenia, iar celălalt în Valea Jiului. Fondul Proprietatea este de acord cu acest plan, cu condiţia existenţei unui management privat la noile companii.
Giganţii energetici care ar fi inclus hidrocentrale, termocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare, dacă ar fi fost înfiinţaţi, ar fi trebuit să atragă investiţii de miliarde de euro. Însă Ministerul Economiei are un nou plan: crearea a două complexuri energetice, unul în Oltenia, iar altul în Valea Jiului. Din primul ar urma să facă parte Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi actualele complexuri Turceni, Rovinari şi Craiova, iar celălalt va alătura minele viabile de huilă din Valea Jiului cu termocentralele Deva şi Paroşeni.
„Acum discutăm o astfel de soluţie care este un pas intermediar către crearea celor două companii (integrate - n.r.). Dacă nu vor putea fi ulterior înglobate în aceste complexuri, soluţia listării la bursă a Hidroelectrica şi Nuclearelectrica este absolut aplicabilă", a declarat Alexandru Săndulescu, director general în Ministerul Economiei, în cadrul unui seminar organizat de „Ziarul Financiar".
Înfiinţarea a doi giganţi energetici avea ca scop eficientizarea termocentralelor şi a minelor prin alăturarea lor de hidrocentralele şi de reactoarele nucleare profitabile. Întrebaţi de „Adevărul" cum vor fi eficientizate termocentrale şi minele de cărbune dacă acestea fuzionează între ele, mai mulţi oficiali din Ministerul Economiei au ridicat din umeri. „În cadrul unei companii mai mari, costurile sunt mai bine gestionate", a răspuns unul dintre ei.
Surse din domeniu au declarat, pentru „Adevărul", că noul Complex Energetic Oltenia poate fi înfiinţat chiar în acest an, întrucât Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiilor, este de acord cu acest plan, c