Cine este Eric Hobsbawm, savantul a cărui vizită a emoţionat atît intelighenţia braziliană? Născut în Egipt din tată cetăţean englez (grafia numelui său poartă pînă astăzi marca şovăielii conţopistului de la Consulatul Britanic, care nu prea ştia cum se scriu numele germane), copil şi adolescent la Viena, imediat după Marele Război, licean la Berlin, student la Cambridge, profesor în marea Britanie şi „profesor invitat” pe toate meridianele, istoricul a călătorit imens.
Comunist încă din liceu, s-a deplasat de zeci de ori la Moscova şi în ţările satelite Kremlinului, dar şi în restul lumii. Cînd intelectualilor din ţările socialiste le fuseseră interzise călătoriile în străinătate, intelectualii comunişti din Occident călătoreau în schimb cu disperare, atinşi parcă de o maladie ambulatorie: Hobsbawm rămîne un exemplu perfect. În ţările comuniste, era invitat de onoare al guvernelor; în celelalte – era profesor invitat, ca marxist şi disident politic: e greu de spus în care dintre cele două părţi ale globului a fost mai bine primit!
Primele cărţi ale savantului britanic apar relativ tîrziu (cea dintîi datează din 1959) şi ne explicăm uşor pentru ce: între erudiţie şi activismul politic, el alesese la început activismul. Călătoriile continui în lumea „socialismului real”, apoi în Africa, Asia şi America Latină (pentru a propovădui socialismul), jurnalismul militant în cadrul partidului comunist englez îi lăsau atunci prea puţin timp. După ce socialismul a început să sune a gol, istoricul s-a întors la istorie. Dar şi aici – ce selecţie specială de preocupări se oglindeşte în titluri!
Cartea din 1959 era consacrată Războiului Civil din Spania (ne imaginăm uşor din ce perspectivă); alta va avea drept obiect o obscură răscoală ţărănească din Anglia secolului al XIX-lea; în anul cînd sovieticii anihilau Primăvara de la Praga, Hobsbawm închina u