Tranzacţiile cu certificate CO2 din ţara noastră au atras atenţia Europol în contextul derulării unei investigaţii complexe la nivelul Uniunii Europene asupra mecanismelor de tranzacţionare ale acestor certificate, susţine Adrian Simionescu, şeful "Vienna Investment Trust", prima casă de brokeraj autohtonă care s-a conectat la bursa de mediu Bluenext.
Tranzacţiile cu certificate CO2 au intrat în atenţia autorităţilor europene după ce mai multe state au raportat furturi electronice de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, în valoare de câteva zeci de milioane de euro. Un caz similar a fost reclamat, la finele anului trecut, şi de producătorul de ciment "Holcim" care a anunţat că i-au fost furate certificate CO2 în valoare de circa 15 milioane de euro.
Adrian Simionescu ne-a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului "BURSA":
"La nivel european, există o inves-tigaţie asupra tranzacţiilor cu certificate CO2, iar România este unul dintre statele aflate în vizor, dat fiind că operatorii şi intermediarii autohtoni au fost foarte activi în tranzacţionarea acestor certificate. Nu cunosc să fie investigaţii derulate şi de autorităţile naţionale, părerea mea este că acestea nu înţeleg foarte bine ce se întâmplă.
Dovadă este decizia recentă a unei instanţe autohtone care a anulat avizul prin care CNVM califica aceste certificate CO2 drept valori mobiliare, ceea ce ar fi obligat ca ele să fie tranzacţionate pe pieţe reglementate, sub supravegherea autorităţilor de reglementare".
Piaţa autohtonă a certificatelor CO2 a avut, anul trecut, o valoare de circa 800 de milioane de euro, potrivit lui Adrian Simionescu, care a citat statistici europene. În prezent, numărul tranzacţiilor a scăzut, spune şeful "Vienna Investment" în contextul în care şi tranzacţiile pe unele pieţe din afară au fost suspendate din cauza acuzaţiilor de fraud