Arheologii spun că este primul templu roman descoperit în incinta fostelor castre romane de legiune de pe teritoriul Daciei. Existenţa templului în zona fostului castru roman din Cetatea Alba Iulia este confirmată de un altar votiv şi o placă de marmură cu o inscripţie în limba latină.
Altarul votiv a ieşit la lumină în urmă cu o săptămână, în zona Porţii a IV-a a Cetăţii bastionare, la capătul dinspre Catedrala Romano-Catolică. Are forma unui paralelipiped, cu dimensiunea de 1 metru/60 de centimetri.
Altar votiv roman
Arheologii au avansat încă de atunci, ideea existenţei unui edificiu sacru.
Zona în care se presupune că era templul romande la Apulum
Ulterior, cu ajutorul, inscripţiei în limba latină de pe basorelief, au constatat că era o ofrandă adusă unei zeităţi, Nemesis, zeiţa răzbunării în lumea romană. Ipoteza a fost confirmată joi, odată cu descoperirea unei plăci de marmură, care-l reprezintă pe un ofiţer roman, care-i antrena pe gladiatori, adică sclavi care luptau în arenenele Romei antice cu alți luptători sau cu animale sălbatice.
Descoperire unică
„Placa de marmură, care are toate elementele unui tablou sacru îl reprezintă cel mai probabil pe un centurion roman, adică un ofiţer care se ocupa de antrenamentul gladiatorilor. Cred că placa de marmură este de producţie locală şi se remarcă prin decorul pictural deosebit. În reprezentarea bărbatului se regăsesc elemente care ne permit să avansăm ideea că era un ofiţer roman, probabil un centurion de pe vremea dinastiei Severilor. Urmează ca specialiştii în epigrafie să se pronunţe asupra conţinutului exact al inscripţiei“, a precizat Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii.
Arheologii susţin, pe baza artefactelor descoperite, că este vorba de primul templu roman confirmat în incinta fostelor castre romane de legiun