Consumul de alge marine şi de vegetale combate efectele negative ale radiaţiilor. În cazul expunerii la radiaţii, includeţi în dietă alimente bogate în iod şi în antioxidanţi. Iodul provenit din surse naturale este mai eficient decât cel din medicamente.
Deşi la noi în ţară nu s-a înregistrat o creştere a radioactivităţii mediului în urma accidentului nuclear din Japonia, numărul persoanelor care iau pastile cu iodură de potasiu (medicamente indicate în caz de contaminare radioactivă) a crescut semnificativ în ultima vreme.
Însă medicii recomandă mai degrabă consumul unor alimente bogate în iod, în fibre alimentare şi în antioxidanţi, care, pe lângă faptul că se asimilează mai bine decât medicamentele, nu au efecte secundare. În plus, consumul unor astfel de alimente ne protejează nu doar de o eventuală contaminare nucleară, ci şi de radiaţiile provenite de la aparatele pe care le folosim zilnic, precum televizorul, calculatorul sau cuptorul cu microunde ori de razele X emanate în timpul unor investigaţii medicale cum ar fi radiografiile. Iar cea mai bună sursă naturală de iod sunt alegele marine.
„Radiaţiile, indiferent de sursa din care provin, sunt cumulative, se acumulează în organism şi, în timp, duc la îmbolnăvire. Pentru a evita acest lucru, ar trebui să consumăm în special alge marine. Acestea sunt cea mai bună sursă de iod, mai bună decât iodura de potasiu sau decât alte medicamente de acest tip, dar şi de chelatori, compuşi chimici care practic «leagă» izotopii radioactivi şi metalele grele precum plumbul, aluminiul sau mercurul, împiedică digerarea lor şi favorizează eliminarea lor rapidă prin fecale", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Algele marine pot fi consumate fie ca atare, proaspete sau deshidratate, în diverse preparate, fie sub formă de suplimente a