Specialistul Aurélien Demars spune că majoritatea documentelor aparţinând scriitorului român au existat în arhiva Universităţii din Sibiu. La licitaţia Cioran, organizată ieri la Paris, au participat, în ultimul moment TVR şi Biblioteca Centrală Universitară, din partea României.
La Hotelul Drouot Richelieu din Paris, unde a avut loc licitaţia privind manuscrise şi documente aparţinând lui Emil Cioran, erau prezente în sală aproximativ 30 de persoane la cinci minute de la începerea licitaţiei, ieri, la ora 14.30, ora Franţei, a transmis pentru „Adevărul" corespondentul Cristina Hermeziu.
„Printre cei prezenţi sunt jurnalişti, inclusiv de la TVR, care e implicată şi în licitaţie", a precizat Hermeziu. „În sală e prezent şi specialistul în Cioran Aurélien Demars care spune că e unul dintre cele mai triste momente din viaţa lui de cercetător pentru că printre documentele puse în vânzare se află multe pe care el a lucrat, în România, când a fost invitat la Universitatea din Sibiu. Este trist pentru că ele nu mai sunt în România şi pot fi vândute oricui, într-un alt loc al lumii, a spus Demars", transmite Hermeziu. Primele manuscrise licitate ale lui Cioran, „Tragicul cotidian" şi „Adolescenta", au fost achiziţionate prin telefon, cu 2.350 de euro şi, respectiv, 2.200 de euro. O fotografie a lui Cioran s-a vândut cu 1.500 de euro cuiva care a licitat din sală, un carnet de note al lui Cioran s-a vândut cu 16.000 de euro", a mai spus Cristina Hermeziu.
La licitaţie a fost prezentă şi Laurence Tacou, directoarea Editurii „L'Herne", fiica lui Constantin Tacou, care fost bun prieten cu Emil Cioran. Despre aceasta, specialiştii spun că ar fi fost cea care a achiziţionat de la Eleonora Ciroan, a doua soţie a lui Aurel Cioran, documentele şi manuscrisele care au fost licitate de casa Binoche şi Giquello. Laurence Tacou, însă, nu a confirmat.