Instanţele din România vor da câştig de cauză proprietarilor de maşini care au cerut înapoi taxa de poluare. Aceasta este consecinţa unei hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, exprimată la cererea unei instanţe româneşti.
CITIŢI ŞI:
Un sibian a convins Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene că taxa de primă înmatriculare este ilegală
Prin hotărârea pronuţată, ieri, magistraţii europeni au apreciat că introducerea taxei de poluare la prima înmatriculare a unui autovehicul în România contravine legislaţiei Uniunii Europene.
„În urma deciziei Curţii de la Luxemburg, statul român este obligat să returneze taxa de primă înmatriculare tuturor cetăţenilor care au plătit-o de când a fost ea instaurată. Dar evident că statul român nu va face acest lucru, motivând lipsa fondurilor, iar oamenii vor fi nevoiţi să apeleze la justiţie. După precedentul creat, toţi reclamanţii vor avea câştig de cauză. Şi, uite aşa, după 2-3 ani cât vor ţine procesele, statul va pierde şi va fi nevoit să plătească în plus şi cheltuielile de judecată. Dar sunt convins că guvernanţii de atunci vor da vina pe guvernanţii din 2011 şi vor da şi ei o O.U. de eşalonare a plăţilor, exact cum a făcut acum Boc cu salariile profesorilor", a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
În România, taxa de poluare a intrat în vigoare la 1 iulie 2008.
Discriminare
Curtea Europeană de Justiţie a arătat că dreptul UE "se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe poluare aplicată autovehiculelor cu ocazia primei lor înmatriculări, dacă regimul acestei măsuri fiscale este astfel stabilit încât descurajează punerea în circulație, în statul membru menționat, a unor vehicule de ocazie cumpărate în alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională".
Curtea a mai arătat că un