Cei care au trecut prin şcoală îşi aduc aminte că au avut cel puţin un profesor care le cerea să înveţe mai mult decât ar fi vrut. Elevii de la Colegiul Tehnic Transilvania sunt, însă, nişte privilegiaţi: deşi au şi ei astfel de profesori, directoarea este de partea şcolarilor şi ţine ca ei să aibă note de la 5 în sus, chiar şi atunci când nu le merită.
Unii profesori o acuză pe Maria Ruge că le îngrădeşte drepturile, impunându-le să dea note mari şi să ierte absenţele, numai ca elevii să nu plece din şcoală. De cealaltă parte, managerul consideră că nu face nimic rău, ci încearcă să adapteze pedagogia la vremurile actuale şi să determine profesorii să renunţe la modalităţile de predare învechite...
"Record" la absenţe
De regulă, ce se întâmplă într-un consiliu profesoral rămâne între pereţii cancelariei, fiind vorba de cele mai multe ori de probleme care îi interesează doar pe cei implicaţi. Însă un profesor de la Colegiul Tehnic Transilvania, dornic să rămână anonim, de teama represaliilor, a trimis BIHOREANULUI mai multe înregistrări audio de la aceste şedinţe, susţinând că vrea să facă publice pretenţiile ciudate pe care directoarea şcolii, Maria Ruge, le are faţă de colegi.
Într-una din înregistrări, de pildă, directoarea, profesoară de ştiinţe economice, aduce în atenţie problema absenţelor. "Ne batem recordul la numărul de absenţe, pentru că fiecare profesor trece absenţa", constată ea. "Cum adică, să nu treci absenţa?", o întreabă un profesor. "Operaţi cu agenda", zice directoarea, recomandând astfel colegilor săi să nu treacă absenţele în catalog, ci doar în agendele personale, ca să aibă, totuşi, o acoperire în cazul în care elevul păţeşte ceva. Când i spune că asta încurajează chiulul, directoarea răspunde: "Eu n-am spus că e bine să nu vină copilul la şcoală, dar ce e bine astăzi?".
"Ţii elevii ca să ai salar!"
O altă în