Preşedintele Indoneziei a semnat decretul de extrădare la 22 martie
Termenul legal de predare este de 30 de zile
Urmărit internaţional din 2002, când pe numele său a fost emis şi un mandat de arestare preventivă, Nicolae Popa este acuzat de săvârşirea unor infracţiuni economice
Fostul preşedinte al Gelsor, Nicolae Popa, acuzat de săvârşirea unor infracţiuni economice în dosarul FNI, ar putea fi predat autorităţilor române până la Sărbătorile Pascale. Potrivit informaţiilor Ambasadei Indoneziei la Bucureşti, citate de Mediafax, preşedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, a semnat decretul privind extrădarea lui Nicolae Popa la data de 22 martie, termenul de predare fiind, potrivit procedurilor, de 30 de zile de la semnarea decretului. Sursa citată a precizat că decretul va fi trimis autorităţilor centrale de la Jakarta, respectiv Poliţie, procuror general şi Ministerul Afacerilor Externe.
Data la care va fi predat Nicolae Popa nu a fost stabilită, dar va fi decisă de autorităţile centrale indoneziene şi comunicată Bucureştiului.
Între România şi Indonezia nu există un acord de extrădare, însă conform articolului 39 din legislaţia indoneziană în domeniu, în cazul în care preşedintele acceptă o cerere de extrădare, procedura care va fi urmată va fi similară celei în care un astfel de acord ar exista. Aceeaşi lege prevede că persoana pentru care a fost cerută extrădarea va fi predată autorităţilor solicitante la data şi locul stabilite de Ministerul Justiţiei din Republica Indonezia. Dacă preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectivă poate fi eliberată după 15 zile, dar nu mai târziu de 30 de zile.
Arestat în Indonezia
Nicolae Popa a fost arestat în Indonezia la data de 2 decembrie 2009, ulterior fiind demarate procedurile de extrădare în România pentru executarea unei pedepse cu închisoare