La ultimul concurs de scenarii finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei regizorii din Noul Val - Mungiu, Porumboiu, Puiu - nu s-au mai înscris. Chiar şi „clienţii" fideli ai banilor de la stat - Nicolaescu sau Cărmăzan - au luat o pauză.
Proiectul „Evadarea", al regizorului Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru pelicula „Cealaltă Irina", a primit cea mai mare finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), de 1,48 milioane lei, cu un punctaj de 57.05 la cea de-a doua sesiune a concursului pe anul 2010.
„Tema filmului este cuplul şi cum rezistă o relaţie aflată sub presiune, despărţit în timp şi spaţiu. E un fel de analiză asupra relaţiei", a detaliat pentru România Liberă Andrei Gruzsniczki, adăugând că nu s-a gândit încă la o distribuţie pentru film.
Pe locul al doilea în clasamentul finanţărilor s-a situat proiectul „Domnul de la curte", în regia lui Corneliu Gheorghiţă, care a obţinut 1,34 milioane lei. Următorul clasat este proiectul „Poziţia copilului", în regia lui Cătălin Netzer, pe un scenariu de Răzvan Rădulescu, cu 1,08 milioane lei. În cele 15 proiecte care au cerut finanţare nu se regăsesc numele unor regizori apreciaţi şi premiaţi în străinătate, precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi mulţi alţii. Ca şi cum, tacit, s-a convenit că e rândul altora.
Bobby Păunescu produce, Cristi Puiu „emigrează"
Cel mai mare punctaj (dar nu şi cei mai mulţi bani) a revenit proiectului lui Bobby Păunescu, „Diaz", notat cu 70.50 puncte, şi căruia i s-a acordat toată suma cerută, respectiv 42.500 lei. Scenariul este semnat de italienii Daniele Vicari şi Laura Paolucci. Filmul va fi coprodus de Mandragora Movies, firmă care nu are nici o legătură cu mai vechea casă de producţie Mandragora la care Bobby Păunescu făcea pereche cu familia lui Cristi Puiu, împreună producând filmele „Aurora", „Morgen" şi mul