Reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au anunţat joi că, în cadrul lucrărilor de reabilitare din zona Cetăţii Alba Carolina, a fost făcută o nouă descoperire arheologică.
Este vorba despre o placă a cărei vechimi a fost estimată la cca 2.000 de ani, pe care se observă imaginea unui gladiator. Descoperirea vestigiului a fost făcută în apropiere de Poarta a IV-a a Cetăţii.
“Secunda Rudis” – simbol al libertăţii la gladiatori
Basorelieful din marmură, descoperit joi dimineaţă de arheologii Muzeului Unirii îl înfăţişează pe un centurion roman, cel mai probabil din vremea dinastiei Severilor. Prezenţa sabiei de lemn şi a inscripţiei în limba latină de pe placă îi fac pe arheologi să creadă că este vorba despre un gladiator eliberat şi prezent în interiorul castrului, pentru a-i antrena pe soldaţi: “Din primele cercetări, se pare că textul inscripţiei de pe placa de marmură ar fi «secunda rudis», a doua sabie de lemn. Era un semn de promovare în carieră pentru gladiatori, erau ridicaţi la rangul de ofiţeri în armata romană”, a precizat Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Unirii. Arheologii au precizat totuşi că urmează să se efectueze alte cercetări, pentru a putea stabili cu exactitate natura artefactului.
Templu sacru în interiorul Castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina
Conducerea muzeului a explicat că basorelieful are toate elementele unui tablou sacru şi că descoperirea acestuia în apropierea altarului votiv, identificat în urmă cu o săptămână, în apropierea Porţii a IV-a a Cetăţii Bastionare induce ideea unei zone cultice. “În perioada interbelică se presupunea că sub fundaţiile Catedralei Romano-Catolice actuale există un templu orologiar, de formă circulară, un templu al timpului. Zona sacră se confirmă prin acest templu dedicat zeiţei Nemesis. Noi mai avem un monument votiv plasat într-o came