Membru în Cvartetul Ad libitum, câştigător a numeroase premii internaţionale, artistul fascinează publicul filarmonicilor din ţară.
În familia lui Filip Papa există o tradiţie în ceea ce priveşte muzica. Mama sa este profesoară de pian la Liceul de Muzică din Timişoara, iar tatăl a cântat în Filarmonica „Banatul“. Cei doi copii ai virtuozului din Cvartetul Ad libitum studiază de asemenea un instrument.
În clasa I, Filip Papa a început să studieze pianul, dar numai până în clasa a III-a, când se va muta la violoncel. De atunci, nu s-a mai despărţit de el. A participat la concursuri şi festivaluri de gen, a obţinut numeroase premii. Mai mult, pasiunea pentru violoncel i-a purtat paşii în alte oraşe, acolo unde studierea instrumentului putea fi făcută mai bine. Astfel, liceul l-a făcut la Cluj, iar Conservatorul în Iaşi, unde a intrat la clasa profesorului Dan Prelipcean. În primul an de Conservator s-a întâlnit şi cu viitorii colegi de cvartet, fondat în 1988, sub coordonarea profesorului Bujor Prelipcean.
Cvartet cu faimă mondială
Alături de ceilalţi membri ai ansamblului de coarde, Filip Papa concertează în toată ţara, dar şi peste hotare. A participat la numeroase concursuri şi festivaluri, câştigând premii valoroase, între care premiul I la Concursul Internaţional „Max Reger“ din Germania şi Marele Premiu la Concursul Internaţional de Cvartete de Coarde de la Evian, Franţa (1997), considerat distincţia internaţională cea mai prestigioasă.
„Acest din urmă premiu ne-a oferit posibilitatea de-a avea un impresar care să ne organizeze concerte în săli renumite din toată Europa şi participări la festivaluri importante“, adaugă violoncelistul. CD-urile lor, cinci la număr, înregistrate la prestigioasa Casa Naxos, sunt de găsit peste tot în Occident.
Un solist de excepţie
Din primăvara lui 2008, a