Grăsimea din talie este mult mai periculoasă pentru sănătate decât cea de pe şolduri şi copase pentru că sufocă organe vitale. Poate fi combătută cu cereale integrale, dar şi cu alergări. Sursa: SHUTTERSTOCK
Grăsimea de pe abdomen favorizează apariţia bolilor de inimă şi creşte riscul de infarct, de diabet, iar, mai nou, de demenţă şi moarte prematură. Nu există alimente sau pastile-minune care subţiază talia, dar s-a dovedit că alimentaţia bogată în cereale integrale, seminţe, nuci şi ulei de măsline, dar şi alergările "drenează" mai repede grăsimea "rezistentă" de pe abdomen.
Moştenire genetică sau consecinţă a unor boli
"Am 23 de ani şi de câţiva ani o ţin în regimuri de slăbit şi exerciţii fizice regulate (spinning, alergat, step), de trei-patru ori pe săptămână. Îmi ţin poftele în frâu şi încerc să nu consum mai mult de 1.500 de calorii pe zi. Problema este că nu am scăzut nici măcar o măsură la pantaloni. Se pare că grăsimea pur şi simplu nu vrea să piară de pe abomen şi şolduri, singurele zone unde vreau să slăbesc, de altfel. Ce pot face?", se întreabă Mariana, una din nenumăratele persoane care, pur şi simplu, nu pot să scadă kilogramele de pe talie.
De ce "se strânge" grăsimea pe abdomen? De cele mai multe ori este "moştenire de familie". "Şi sexul are o influenţă: de-a lungul vieţii, bărbaţii au tendinţa de a stoca mai multă grăsime în zona abdominală, iar, de fiecare dată când vor să slăbească, grăsimea de pe abdomen "se topeşte" ultima. Pe de altă parte, femeile sub 40 de ani tind să pună kilograme mai multe pe şolduri şi, de aceea, dieta va micşora iniţial sânii şi talia", spune medicul nutriţionist Corina Zugravu.
După 40 de ani însă, proporţia se schimbă. Concentraţia de hormoni sexuali scade, ceea ce va face ca grăsimea să se depoziteze pe abdomen şi să fie foarte greu de dat jos. Şi istoricul