În podgoria de la Dealu Mare, în urma unei investiţii de 6 milioane euro, un grup de investitori austrieci împreună cu un investitor din Germania au început o afacere. Obiectivul: producerea de vinuri de înaltă calitate.
Oenologul Mihai Baniţă, directorul "Lacerta Winery", ne-a declarat: "Vinurile < Lacerta > au fost produse în nouă sortimente - şase de vin alb şi trei de vin roşu, toate de calitate premium. În prezent, avem îmbuteliate 46.000 de sticle şi estimăm o triplare a producţiei în următorii doi ani. În crama noastră nou construită putem procesa anual 540.000 kg de struguri, din care pot rezulta 380.000 de litri de vin".
Mihai Baniţă ne-a povestit că metoda de vinificare a "Lacerta" urmăreşte o maximizare a calităţii vinului. Tehnologia se bazează pe principiul gravitaţional, care elimină în totalitate folosirea oricărui sistem de pompare, astfel încât procesul de scurgere a părţii lichide să se des-făşoare natural, fără agresări mecanice. Acest procedeu este folosit de cele mai renumite case de vinuri din lume, reprezentând garanţia unui gust natural şi deosebit.
În anii 2005-2010, întreaga vie pe care o deţine "Lacerta Winery" a fost reîntinerită cu soiuri internaţionale de struguri şi două soiuri româ-neşti - "Fetească Neagră" şi "Feteas-că Albă". După această operaţiune a fost construită crama în care se produc şi se îmbuteliază vinurile.
Ţintind categoria premium şi super-premium, vinurile "Lacerta" vor fi distribuite exclusiv prin reţelele hotelurilor, restaurantelor şi barurilor de lux, prin intermediul câtorva magazine specializate, precum şi prin site-ul companiei.
Walter Friedl ne-a spus că pune accent pe calitate şi că producţia este destinată, pentru moment, exclusiv pieţei noastre.
Domnia sa ne-a precizat: "Nu dorim să ne extindem ca suprafaţă de vie şi nu vrem să producem mult, ci bun, să placă vinurile noas