Bursa a crescut miercuri cu 0,62%, în linie cu marile pieţe europene, însă acţiunile Oltchim (OLT) au căzut cu 13,66%, după ce în precedentele trei sesiuni au urcat cumulat cu 44%, iar marţi a fost cedat un pachet de 8,8% din titlurile companiei.
Unii brokerii spun că avansul puternic al acţiunilor Oltchim din ultimele trei şedinţe a fost determinat de cumpărătorul mare de marţi, care ar fi trebuit să ducă preţul acţiunilor la nivelul la care SIF Oltenia era dispusă să vândă pachetul de 6,5% din titluri. Astfel, în şedinţa de miercuri, în absenţa unui cumpărător care să susţină preţul, acţiunile Oltchim au scăzut puternic, iar volumul de titluri scoase la vânzare a depăşit cu mult cererea.
La finalul şedinţei, acţiunile combinatului erau cotate la 0,397 lei, preţ cu 13,66% sub referinţă. În cursul sesiunii au existat momente în care pe partea de cumpărare nu era afişat niciun ordin.
"Evoluţia din ultima perioadă poate fi pusă pe seama posibilei privatizări a combinatului, dar se pare că, având în vedere corecţia de astăzi (miercuri - n.red.), unii investitori au ales să îşi marcheze profitul fără să mai aştepte o confirmare a zvonurilor", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al Estinvest.
Mihai Alexa, analist la SSIF Broker (BRK), crede că lichiditatea redusă arată că piaţa traversează o perioadă de consolidare, de reaşezare a preţurilor înainte de începerea unui nou ciclu de creştere.
"Dacă scoatem din context tranzacţiile pe acţiunile FP şi ale Băncii Transilvania, lichiditatea este mai degrabă modestă raportat la rulajele din şedinţele anterioare, iar motivul ar fi că suntem într-o fază de consolidare. Dintre titlurile cele mai lichide, SIF-urile par a fi cel mai bine poziţionate pentru un nou impuls ascendent după corecţiile uşoare din şedintele precedente", a declarat Alexa.
Ultimele transferuri cu ce