LUX. Un scuter electric necesar deplasării costă peste 10.500 de lei, iar o mână falsă de ultimă generaţie - peste 15.000 de euro. Statul decontează o parte din bani, însă puţin şi cu întârzieri mari. Sursa: CODRIN PRISECARU
Pentru persoanele cu dizabilităţi, independenţa este o marfă care se cumpără. În ţările dezvoltate, softurile cu recunoaştere vocală, membrele bionice, duşurile cu spălare şi uscare, fotoliile electrice şi maşinile care se conduc prin comandă vocală sunt câteva dintre aparatele ce asigură independenţa.
În România, doar norocoşii au acces la unele sisteme ce le permit să se autogospodărească şi să se descurce fără ajutor.
Adaptarea maşinii
A vorbi despre accesul românilor cu dizabilităţi la aparatura de ultimă generaţie, în condiţiile în care pe stradă şi în instituţii nu există nici măcar rampe de acces pentru fotoliile rulante, pare un nonsens. Totuşi, sunt oameni care reuşesc să facă rost de bani pentru astfel de produse şi ONG-uri care luptă să-i ajute.
Francisc Simon, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR), este una dintre persoanele cu dizabilităţi care conduce maşina deşi este imobilizat în scaun cu rotile.
Are un Opel Corsa cu cutie automată pe care l-a adaptat în aşa fel încât toate comenzile să se facă manual. Adaptarea l-a costat 800 de lei, însă cei ce vor modificări complexe plătesc peste 1.000 de euro. Opţiunile cele mai scumpe sunt cele care implică scoaterea scaunului şoferului, în aşa fel încât acesta să poată conduce din fotoliul rulant.
Maneta care accelerează şi frânează
Filip Ghiorghi este director de producţie la fundaţia Motivation şi adaptează fotolii rulante şi maşini pentru persoanele cu dizabilităţi.
Pentru cei care nu îşi pot folosi picioarele şi au maşină cu cutie de vitez