Banca Naţională a României vrea să-i descurajeze pe români să se mai împrumute în valută, îngrijorată de creşterea alarmantă a restanţelor, mai ales în monede exotice. Din februarie 2008, restanţele la creditele în euro au crescut de 25 ori, iar cele în alte valute - majoritatea franci elveţieni - de 722 de ori
BNR vrea să-i descurajeze pe români să se mai împrumute în altă monedă decât cea în care îşi primesc salariile, a anunţat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. Exportatorii şi companiile care fac investiţii străine nu vor fi însă afectaţi de reglementările băncii naţionale, ci numai populaţia. Analiştii contactaţi de gândul spun că o asemenea măsură era de dorit în condiţiile în care restanţele la creditele în valută au explodat în ultimii doi ani.
"Apare însă problema debitorilor neprotejaţi, a populaţiei care câştigă în lei. Aşa cum apare în comunicat, pentru acest sector de creditare în valută pregătim măsuri speciale de descurajare a creditării în valută. Nu pentru toată populaţia, întrucât dacă are câştiguri în valută, atunci de ce să descurajăm?!", a declarat Mugur Isărescu, fără a detalia măsurile pe care le pregăteşte BNR.
El a explicat că reglementările sunt în linie cu tendinţa existentă la nivel european. Exportatorii şi companiile care fac investiţii străine nu au însă motive să-şi facă griji. Banca centrală nu va limita creditarea în valută pentru aceste categorii care sunt protejate împotriva riscului valutar.
BCR: Creditul de consum în valută nu trebuie stimulat
Măsura este cerută şi susţinută chiar şi de băncile comerciale. Nu e de mirare, pentru că instituţiile bancare sunt cele care se confruntă cu creşterea alarmantă a restanţelor la credite. "Este o măsură binemeritată, pentru că expunerea în valută în România este foarte ridicată, atât în sectorul public cât şi în sectorul privat, la nivel agregat"