Persoanele care beau trei beri pe zi prezintă un risc cu 75% mai mare de a se îmbolnăvi de cancer gastric, susţin oamenii de ştiinţă spanioli.
Potrivit cercetătorilor de la Institutul Catalan de Oncologie din Barcelona, riscul este mult mai crescut în cazul persoanelor care prezintă o genă denumită rs1230025, chiar dacă beau bere mai rar, informează site-ul myhealthnewsdaily.com. Pentru a ajunge la această concluzie, experţii au monitorizat timp de şase ani 521.000 de persoane, femei şi bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 70 de ani. Pe parcursul monitorizării, voluntarii trebuiau să îşi facă regulat diferite analize şi să completeze o fişă cu obiceiurile lor alimentare. Astfel, s-a constatat că persoanele care beau cel puţin trei beri pe zi sau care prezintă gena mai sus menţionată prezintă un risc crescut de a suferi de cancer gastric.
Eric Duell, coordonator al cercetării, menţionează că în ceea ce priveşte alte băuturi alcoolice, precum vinul sau diferitele tipuri de tării, această legătură nu a putut fi stabilită. Un alt studiu al experţilor canadieni arată că berea creşte riscul de cancer pulmonar. Realizat pe baza unor date strânse în anii '80 şi '90, cercetarea arată că persoanele care beau 6 beri sau mai multe pe săptămână prezintă un risc cu 20% - 50% mai mare să dezvolte un cancer de plămâni. În schimb, acelaşi studiu al canadienilor arată că vinul reduce cu 40% riscurile de cancer pulmonar la bărbaţi şi cu 70% la femei. Explicaţia constă în diferitele ingrediente folosite pentru realizarea celor două băuturi.
Persoanele care beau trei beri pe zi prezintă un risc cu 75% mai mare de a se îmbolnăvi de cancer gastric, susţin oamenii de ştiinţă spanioli.
Potrivit cercetătorilor de la Institutul Catalan de Oncologie din Barcelona, riscul este mult mai crescut în cazul persoanelor care prezintă o genă denumită rs1230025, chiar