Taxa de poluare din Romania, care se aplica vehiculelor cu ocazia primei inmatriculari, este contrara legilor europene, potrivit Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Aceasta reglementare descurajeaza importul si punerea in circulatie a vehiculelor la mana a doua, cumparate in alte state membre, se arata intr-un comunicat al Curtii de Justitie.
Oficialii institutiei mentioneaza ca reglementarea nu face distinctie intre vehiculele fabricate in Romania si cele produse in strainatate. De asemenea, nu se face diferenta nici intre vehiculele noi si cele de ocazie.
Joi, Curtea de Justitie a pronuntat o hotarare cu privire la un caz intentat de un roman la Tribunalul Sibiu, prin care cerea inapoi banii dati pe taxa de poluare, pe care a trebuit s-o plateasca in momentul cand si-a inregistrat masina second-hand adusa din strainate. Astfel, Curtea aduce aminte ca legile UE interzic fiecarui stat membru sa aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decat cele pe care le aplica produselor nationale similare.
"Regimul de impozitare instituit prin reglementarea romana nu face vreo deosebire nici intre vehicule, in functie de provenienta lor, nici intre proprietarii acestor vehicule, in functie de cetatenia sau nationalitatea lor", se arata in comunicat.
Legislatia europeana nu impiedica statele membre sa introduca noi impozite, insa obliga fiecare stat sa aleaga taxele aplicate autovehiculelor si sa le stabileasca regimul astfel incat acestea sa nu aiba ca efect favorizarea vanzarii vehiculelor de ocazie nationale si descurajarea, in acest mod, a importului de vehicule de ocazie.
Taxa de poluare din Romania, care se aplica vehiculelor cu ocazia primei inmatriculari, este contrara legilor europene, potrivit Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Aceasta reglementare