Situaţia umanitară din Coasta de Fildeş se degradează, iar organizaţiile neguvernamentale se luptă pentru a-şi îndeplini misiunea. Parlamentarii europeni au decis să majoreze ajutorul de urgenţă şi în acest sens, dar şi pentru reconstrucţie.
La Abidjan, situaţia umanitară este din ce în ce mai preocupantă. Locuitorii rămân în cea mai mare parte blocaţi în case. În anumite cartiere, străzile sunt aproape goale, alimentele lipsesc, apa şi electricitatea sunt tăiate adesea, inclusive în spitale şi alte clinici.
În multe cartiere din Abidjan, un drum pentru umplerea unui bidon de apă poate deveni riscant pentru propria viaţă.
"Nu mai există nimic în magazine şi nici nu putem pleca", spune un localnic. "Oamenii sunt într-adevăr speriaţi şi nefericiţi. Le este foame", adaugă el.
Infirmierele şi medicii dorm la locul muncii şi nu se mai pot duce acasă din motive evidente de securitate.
Cu toate acestea, ei se luptă să ofere servicii medicale pacienţilor, în timp ce stocurile de medicamente se epuizează, iar apa nu mai curge la robinet. "Avem probleme în a asigura serviciile de îngrijire aşa cum ar trebui", explică un infirmier. "Avem bolnavi care nu se simt deloc bine. O s-o putem ţine tot aşa două sau trei zile, după care va deveni imposibil", precizează el. Coasta de Fildeş Kristalina Georgieva, comisar european pentru Ajutor Umanitar
Peste un milion de oameni şi-au părăsit casele, de teamă că vor fi prinşi în mijlocul confruntărilor militare. Anunţul a venit de la comisarul european pentru Ajutor Umanitar, Kristalina Georgieva.
"În Abidjan şi în restul Coastei de Fildeş violenţele cresc, civilii mor şi peste un milion de oameni şi-au părăsit casele, pentru a se adăposti. Fac un apel atât către Laurent Gbagbo, cât şi către preşedintele ales, Alassane Ouattara : de dragul populaţiei, de dragul vecinilor, vă rog să-i pro