Daca esti una dintre persoanele care nu se pot trezi dimineata si functiona pe durata zilei fara cateva cesti de cafea, afla ca aceasta predispozitie este cauzata si de gene.
Studiile au identificat 2 gene responsabile cu timpul in care cafeaua este procesata de ficat, potrivit LiveScience. Motivul pentru care unele persoane consuma mai multa cafea decat altele este cat se poate de simplu: organismul lor o tolereaza si o asimileaza mai repede.
Cercetatorii nu au descoperit o legatura directa intre nevoia de cafea si creier, ci mai degraba au conectat-o cu ficatul. "Se pare ca ficatul este cel care stabileste doza zilnica de cafea", afirma Neil Caporaso, de la Institutul National de Cancer.
Genele responsabile de cafea
Studii realizate pe gemeni au aratat ca dorinta de a consuma sau nu cafea este in parte ereditara. Caporaso si colegii lui au analizat 47.000 persoane. Participantii au raspuns la intrebari legate de cantitatea de cafeina, dulciuri, ceai si cola pe care o consuma.
Au fost identificate doua gene, CYP1A2 si AHR, care variaza de la persoana la persoana. Cu cat acestea sunt mai active, cu atat nevoia de a consuma cafea este mai mare. Ambele gene sunt responsabile cu eliminarea multor chimicale, inclusiv unele cancerigene.
In viitor, Caporaso vrea sa studieze si impactul acestor gene asupra cancerului. In orice caz, pe langa efectele bune, te trezeste si iti da energie atunci cand esti obosit, cafeaua in exces poate provoca probleme precum lipsa de concentrare, insomnii si chiar halucinatii.
Daca esti una dintre persoanele care nu se pot trezi dimineata si functiona pe durata zilei fara cateva cesti de cafea, afla ca aceasta predispozitie este cauzata si de gene.
Studiile au identificat 2 gene responsabile cu timpul in care cafeaua este procesata de ficat, po