* Bogdan Chetreanu, comisar CNVM: "Sfătuiesc investitorii FNI să nu mai cheltuie bani cu executorii judecătoreşti"
După ce s-a confruntat cu spectrul executării silite timp de câteva săptămâni la începutul anului, ca urmare a demersurilor investitorilor FNI pe care instanţa a decis că trebuie să îi despăgubească, CNVM poate răsufla, deocamdată, uşurată.
Avocaţii Comisiei au obţinut sus-pendarea executării silite a instituţiei, după ce au solicitat o perioadă de graţie la plata despăgubirilor, în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 4/2011, a declarat, pentru ziarul "BURSA", comisarul Bogdan Chetreanu.
Ordonanţa prevede că instanţa poate să suspende începerea sau continuarea executării silite a unei instituţii până la soluţionarea cererii de acordare a termenului de plată.
"În prezent, executarea conturilor este suspendată", a precizat domnul Chetreanu, adăugând: "Am solicitat acordarea unei perioade de graţie la Tribunalul Bucureşti. Ordonanţa 4/2011 prevede şi posibilitatea ca instituţiile publice în executare silită să ceară o eşalonare a datoriei, însă noi nu am făcut asta pentru că CNVM nu ar putea plăti vreodată suma la care a obligat-o instanţa. În plus, nici măcar nu ştim cu exactitate dacă este vorba despre sute de milioane de euro sau despre miliarde. O problemă se conturează, deocamdată, cu citarea părţilor, dat fiind că este vorba despre circa 130.000 de investitori FNI, însă, probabil, că instanţa va găsi o soluţie procedurală ca să rezolve şi acest aspect".
La finele lunii septembrie, anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat o decizie care obliga CNVM să despăgubească peste o sută de mii de investitori FNI care au reclamat că şi-au pierdut economiile depuse la Fondul Naţional de Investiţii.
Conducerea CNVM a atras atunci atenţia că arbitrul pieţei de capital riscă să nu îşi mai poată continua activit