Românii ar trebui să citească mai atent etichetele atunci când cumpără alimente pentru a şti dacă acestea conţin sau nu urme de organisme modificate genetic, a declarat pentru gândul ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. "Problema este dacă ei (românii - n.red.) citesc sau nu eticheta atunci când cumpără un produs, pentru a fi în cunoştinţă de cauză. Prin legislaţie, limita admisă pentru prezenţa organismelor modificate genetic este de 0,9%", ne-a declarat ministrul Valeriu Tabără, care a participat joi la conferinţa Mediafax Talks about GMOs - "Adevărul despre organismele modificate genetic".
Întrebat despre influenţa plantelor modificate genetic asupra sănătăţii, ministrul Tabără a făcut o comparaţie cu coborârea scărilor. "Există un risc şi când cobori pe scări".
Academia: "OMG nu prezintă risc pentru sănătatea oamenilor"
Tabără, către cei care se opun OMG: "Să citească mai mult"
Cei care se opun organismelor modificate genetic (OMG) nu au bază ştiinţifică şi sunt stimulaţi de interese economice şi politice, a declarat ministrul Agriculturii, răspunzând la o întrebare adresată de gândul. "Există în spate o luptă teribilă în acest domeniu. Sunt interese politice foarte multe pentru necultivarea OMG. Pe de altă parte, sunt şi interese economice. Aţi văzut, atunci când vorbeşti de milioane de tone de pesticide care nu se vor mai aplica, înseamnă un sector întreg", a spus Tabără.
În timp ce dădea declaraţii televiziunilor, după evenimentul pe tema plantelor modificate genetic, în spatele ministrului Tabără au apărut doi dintre membrii unei organizaţii non-guvernamentale, ţinând o pancartă cu un protest împotriva OMG-urilor. Potrivit acestora, consumul de OMG-uri ar duce, printre altele, la afecţiuni ale rinichilor.
"Oricine poate face o pancartă", a spus Tabără. Ministrul a adăugat că îi sfătuieşte pe cei care se opun cultivării