Nu mai puţin de 70 la sută din pielea noastră este formată din apă. Aceasta elimină toxinele şi impurităţile, reglează pH-ul pielii, combate îmbătrânirea, contribuie la reînnoirea celulelor, atacă depozitele de ţesut adipos şi hidratează ţesuturile. O hidratare corectă joacă astfel un rol extrem de important pentru îngrijirea corpului şi a epidermei.
Lipsa apei în organism se reflectă cel mai vizibil la nivelul epidermei. Pielea devine uscată, dură şi se descuamează, chiar şi în cazul unui ten gras. Dacă doriţi să aveţi un chip strălucitor şi o piele catifelată, trebuie să vă asiguraţi că vă hidrataţi corect. O importanţă aparte în procesul cotidian de hidratare îl are alimentaţia. În fiecare zi, este necesar că consumăm cel puţin doi litri şi jumătate de lichide, aceeaşi cantitate fiind eliminată prin transpiraţie, urină şi respiraţie. Pentru a acumula această cantitate de lichide este nevoie de cel puţin un litru jumătate de apă pe zi, la care se adaugă lichidele provenite din alimente. Cele mai hidratante alimente sunt fructele şi legumele, în mod deosebit salata verde: 511 ml apă / 1 kg, castravetele: 284 ml apă / 1 kg, papaya: 270 ml apă / 1 kg, pepenele verde: 255 ml apă / 1 kg sau dovleac conservat: 227 ml apă / 1 kg. La fel de eficiente în procesul de hidratare sunt roşiile, ardeii, piersicile, morcovii şi caisele. Fructul cu cel mai scăzut conţinut de apă este, în schimb, banana.
Îngrijire corectă
Specialiştii ne recomandă să consumăm pe cât posibil fructe şi legume în stare crudă. În urma fierberii, legumele sau fructele îşi pierd o mare parte din lichide. De asemenea, nu uitaţi nici de lactate, iaurtul sau laptele au capacitatea de a ajuta la absorbţia lichidelor. Evitaţi pe cât posibil alimentele foarte sărate. Cu cât mâncărurile consumate sunt mai sărate, cu atât corpul va avea nevoie de mai multă apă pentru a dizolva sa