Evoluția economiei interne, nevoile exportatorilor și situația internațională nu vor lăsa cursul de schimb să ajungă la un nivel mai mic de 4 lei pentru un euro.
Cursul de schimb leu/euro oferă un nou prilej analiștilor, economiștilor, presei și, în general, oricărui om care se uită al televizor să se dea în stambă. În mod „incredibil“, cursul a ajuns până la un nivel de 4,088 lei pe euro, iar propovăduitorii se întrec în a estima cât de jos va coborî moneda europeană.
Evoluția leului față de euro este relativ stabilă. În primele trei luni a înregistrat o variație de sub 5%, care nu indică o volatilitate extremă. „Volatilitatea cursului de schimb este cea mai redusă din regiune“, arată economiștii BNR în ultimul Buletin de Conjunctură. Nu ținem neapărat să luăm partea Băncii Naționale, însă volatilitatea leu/euro este, într-adevăr, redusă.
Desigur, nu toată lumea este de acord. Inclusiv analiștii Morgan Stanley au notat că „leul a crescut prea mult și prea repede“, mișcare nesustenabilă, ceea ce înseamnă că leul va reveni pe depreciere într-o perioadă foarte scurtă.
Rău pentru export
Dacă BNR a „ascultat“ sau nu de Morgan Stanley nu știm, însă cursul a revenit repede peste pragul de 4,1 lei pe euro. Pragul este însă psihologic, nu reprezintă niciun nivel de suport sau rezistență. Un nivel de rezistență a fost identificat de cei de la X-Trade Brokers România la 4,0375 lei pe euro, curs pe care îl va depăși foarte greu în următoarele săptămâni. „În funcție de condițiile internaționale, dacă derularea evenimentelor internaționale din Japonia, tensiunile din Orientul Mijlociu sau o eventuală întărire a politicii monetare a SUA ar duce la o sporire a aversiunii pentru risc, aceasta ar avea impact negativ și asupra leului, împingându-l din nou înspre palierul 4,20 – 4,25“, a declarat Victor Safta, director general al X-Trade Brokers.
F