Fostul director al grupului Gelsor va ajunge în România în cel mult o lună, după ce preşedintele Indoneziei a semnat, pe 22 martie, decretul de extrădare. Sursa: REUTERS
Preşedintele Indoneziei a semnat, pe 22 martie, decretul de extrădare în România a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI), potrivit Ambasadei Indoneziei la Bucureşti. Ca urmare, Popa va fi predat autorităţilor române în termen de 30 de zile, au precizat surse oficiale, citate de mediafax.ro.
Ambasada Indoneziei la Bucureşti a precizat, pe 9 martie, că Ministerul indonezian al Justiţiei a finalizat dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa şi că actele au fost transmise preşedintelui indonezian, pentru a semna un decret în acest sens. Extrădarea lui Nicolae Popa, urmărit internaţional de mai bine de nouă ani şi condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul "FNI", a fost decisă pe 8 decembrie de magistraţii de la Jakarta.
Turcescu: Popa l-a enervat şi pe preşedintele Indoneziei
Procedura de extrădare a lui Nicolae Popa a fost accelerată chiar de o decizie a acestuia de a ridica o excepţie de neconstituţionalitate în legătură cu arestarea sa la Jakarta, a declarat pentru EVZ jurnalistul Robert Turcescu, cel care anunţa, chiar pe 22 martie, extrădarea apropiatului lui Vîntu. Decizia lui Popa a fost considerată "o ofensă teribilă" la adresa justiţiei indoneziene şi l-a enervat inclusiv pe preşedintele ţării, Susilo Bambang Yudhoyono, a precizat Turcescu.
Jurnalistul a adăugat că, din informaţiile sale, Nicolae Popa a locuit pe o insulă "care ţine de Bali" înainte de veni la Jakarta şi că persoana denumită de acesta "generalul" în discuţiile cu Sorin Ovidiu Vîntu era şeful poliţiei de pe insula respectivă. "M-am gândit că un 200.000 ar acoperi inclusiv generalul, sa