* Patronatul Proprietarilor de Clădiri din România s-a lansat la Bruxelles
* Lipsa finanţării şi încrederii - principalele probleme de real-estate
Industria imobiliară există, sunt închirieri, dar nu se fac tranzacţii de vânzare-cumpărare, este de părere Liviu Tudor, fondatorul şi preşedintele Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România (RABO), care s-a lansat, ieri, la Bruxelles. Domnia sa susţine că lipsa finanţării şi încrederii reprezintă principalele probleme ale acestei pieţe, care, timp de doi ani, a fost amorţită. În acest moment, sectorul de real-estate a început să se dezgheţe, a mai apreciat Liviu Tudor, estimând că se va reduce gradul de neocupare al imobilelor, în următorii doi ani, preţurile chiriilor scăzând, dar nu foarte mult.
Preşedintele RABO apreciază că aproximativ aceeaşi tendinţă o întâlnim şi pe piaţa imobiliară europeană.
* În ţara noastră sunt prezenţi 20-30 de mari proprietari de clădiri
RABO are, în prezent 6 membri - "West Gate", "Novo Park", "Europolis", "Monolit", "Iulius Mall" şi "Genesis" - care totalizează un portofoliu de circa 5-10 miliarde euro. Ţinta este ca toţi marii proprietari de clădiri comerciale din ţara noastră să adere la asociaţie. Potrivit lui Liviu Tudor, numărul acestora se ridică la circa 20-30, portofoliul lor total, atât în România, cât şi în alte ţări, depăşind 100 miliarde euro.
Afiliat la European Property Federation (EPF), cea mai reprezentativă organizaţie ce reuneşte proprietari, investitori şi dezvoltatori din domeniul imobiliar, Patronatul doreşte să promoveze un cadru legislativ şi eficace, stabil şi transparent, în conformitate cu standar-dele şi normele europene.
Liviu Tudor a declarat: "În ultimii 10 ani, România a beneficiat de investiţii semnificative, aduse în principal de marile companii multinaţionale în căutare de locaţii strategice pentru dezvolta