Marx. Masonerie. Comunitatea gay. În ce manieră actriţa din rolul principal şi-a influenţat personajul încă de când era în pagină. Bobby Păunescu a abordat toate aceste subiecte. Sursa: CODRIN PRISECARU
Autorul "Francescăi" a vorbit pentru EVZ despre piramida generaţiilor, despre Keynes şi despre impactul global şi politic al crizei financiare.
EVZ: De unde vine replica lui Ion Besoiu, "Masoneria e singura speranţă a României"?
Bobby Păunescu: În scena din bucătărie se întâlnesc mai multe generaţii. Cea a Francescăi, cea a tatălui ei şi aceea a bunicului, de fapt a tatălui soţiei tatălui Francescăi. Fiecare vine cu clişeele ei, pe care le întâlnim şi pe stradă şi pe care nu avem cum să le evităm dacă vrem să dăm o imagine cât mai clară a unui anumit moment.
Tatăl Francescăi vine cu modul generaţiei lui de a se implica în evenimentele de zi cu zi, ascultând televiziunea şi ştiind reacţia Alessandrei Mussolini, şi interpretează ce se întâmplă prin prisma acestor informaţii. Apoi urmează generaţia bunicului, care este cea mai lovită de schimbările din ultimii 70 de ani, aşa o văd eu. Oamenii ăştia nu mai înţeleg nimic sau cel puţin mare parte din ei. Li s-a ţinut teoria marxistă, li s-a spus că funcţionează pe hârtie. A început comunismul, iar, după o perioadă, şi-au dat seama că nu funcţionează. Apoi a început lupta anticomunistă din interior, cu "Europa liberă" şi aşa mai departe.
Timp de 15 ani au fost convinşi că singura soluţie e capitalismul. În 1989 a venit capitalismul, şi oamenii s-au apucat de el, după care, 15 ani mai târziu, a venit criza mondială. Li se spune că nu e bine cu capitalism, acum e nevoie de intervenţia statului şi ajungem iar la teoriile Keynes şi Marx. Vedem că în America, o ţară care până acum era de dreapta, a venit un preşedinte de stânga care ia decizii socialiste, de genul intervenţiei cu