Trei tineri decedaţi, aproape 500 de răniţi în rândul civililor şi peste 200 de poliţişti afectaţi. Sunt cifrele brute ale protestelor violente izbucnite pe 7 aprilie 2009 în Chişinău, ca urmare a victoriei controversate a comuniştilor în alegerile parlamentare.
romanialibera.ro vă propune o analiză a stării a Republicii Moldova la doi ani după momentul considerat unul de cotitură în istoria ţării vecine.
Aidoma evenimentelor din decembrie 1989 din România, manifestaţiile de acum doi ani din Republica Moldova nu au fost pe deplin clarificate. Partidele pro-occidentale, aflate acum la guvernare, acuză fosta conducere comunistă de reprimarea tinerilor ieşiţi să conteste succesul clar al grupării conduse de Vladimir Voronin. Însă - o nouă asemănare cu România postdecembristă - regimul democratic nu a reuşit să aducă dreptate celor abuzaţi de forţele de ordine în aprilie 2009. Pe de altă parte, comuniştii susţin că, de fapt, haosul creat în centrul Chişinăului a fost opera actualelor partide guvernamentale şi oferă ca principal argument ineficienţa sistemului judiciar.
"Nu mă întorc în ţară devreme"
"Totul s-a schimbat radical în momentul în care vreo câţiva din mulţime au început să arunce cu pietre. Până atunci fusese linişte. Nu mi-a părut o reacţie naturală pentru că era deja a doua zi de proteste paşnice. Dacă ar fi fost lume violentă era aşa de la început, nu dintr-o dată", îşi aminteşte Alina Sclifos, participantă la protestele din aprilie 2009, acum studentă în anul II la administraţie publică, în România.
Într-adevăr, izbucnirea violenţelor a avut loc într-un context cel puţin suspect. Forţele de ordine au eliberat brusc zonele din faţa clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, care apoi au fost vandalizate de câteva sute din cei 30.000 de manifestanţi. În zilele care au urmat, poliţia şi-a recăpătat vigoarea şi a tras cu gloanţe oa