Piaţa sistemelor ce utilizează energii regenerabile se află într-un stadiu incipient în România, comparativ cu statele occidentale, unde cetăţenii sunt vizibil mai preocupaţi de îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare. Numărul de panouri solare achiziţionate de români până în prezent este destul de mic, principala cauză a acestui fenomen fiind absenţa programelor viabile care să încurajeze sursele de energie nepoluante. Adevarul.ro vă prezintă situaţia pe anul 2010 a programului "Casa Verde", singurul de acest gen din România, şi estimările specialiştilor pentru anul în curs.
Singurul program destinat instalării de sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, "Casa Verde" a fost lansat abia în iulie 2010, de către Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Administraţia Fondului pentru Mediu. În prezent, programul este operaţional - ediţia din 2011 se aşteaptă să fie demarată la mijlocul lunii aprilie.
Despre programul "Casa Verde": În Occident, astfel de programe au fost demarate cu mulţi ani în urmă
Comparativ cu ţările occidentale, piaţa sistemelor care utilizează energii regenerabile este abia la început. Conceptul începe sa devină atractiv şi în rândul românilor mai ales graţie programului Casa Verde. În ţările vestice, astfel de programe au fost demarate cu mulţi ani în urmă, lucru care explică gradul de evoluţie al acestor pieţe, a declarat pentru adevarul.ro Cătălin Drăguleanu, Director de Vânzări al Ariston Thermo România.
Scopul programului "Casa Verde" este, potrivit Ministerul Mediului şi Pădurilor, îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, prin instalarea sistemelor