Europarlamentarului român Adrian Severin i s-ar putea ridica imunitatea specifică funcţiei la prima şedinţă plenară a Parlamentului European disponibilă, lucru care ar urma să se întâmple cel mai devreme în luna mai.
Miercuri, vicepreşedintele PE, Gianni Pittella, a anunţat în plen că Parlamentul a primit din partea Ministerului român al Justiţiei cererea de ridicare a imunităţii, transmisă de MJ după ce Direcţia Naţională Anticorupţie din România s-a sesizat în legătură cu posibilele fapte de corupţie săvârşite de europarlamentarul Adrian Severin.
Rămas neafiliat după excluderea din grupul europenilor social-democraţi şi forţat să demisioneze din PSD, Severin depinde, într-o primă instanţă, de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din PE. JURI va numi un raportor pentru acest caz, care va fi discutat "cu uşile închise", după cum menţionează euractiv.ro. Adrian Severin va avea ocazia să ofere explicaţii, iar comisia va putea să ceară informaţii suplimentare şi autorităţilor române, care îl acuză pe europarlamentar de luare de mită şi trafic de influenţă.
În pasul următor, JURI va recomanda adoptarea sau respingerea cererii de ridicare a imunităţii. Raportul comisiei va fi înscris din oficiu la primul punct pe ordinea de zi a primei şedinţe plenare.
Decizia finală va aparţine eurodeputaţilor, care pot vota pro sau contra ridicării imunităţii pentru Adrian Severin.
"Nimeni nu mai vorbeşte cu Severin"
Iar semnele nu sunt bune pentru fostul social-democrat. Acesta nu se bucură de susţinerea colegilor săi din PE, care l-au huiduit la prima şedinţă de după izbucnirea scandalului supranumit "şpaga pentru europarlamentari". Nici măcar europarlamentarii români nu sunt de partea sa. Astfel, şeful delegaţiei PSD din PE, Cătălin Ivan, a anunţat deja că eurodeputaţii pe care îi reprezintă vor vota pentru ridicarea imunităţii lui Severin. "Nimen