Profesorul Claudio Modena, specialist în restaurarea clădirilor istorice, le recomandă autorităţilor române să aplice modelul italian şi \"să privatizeze\" imobilele pentru a le salva. Sursa: ADI PÎCLIŞAN
Autorităţile române pot salva clădirile istorice de patrimoniu doar dacă le privatizează, susţine profesorul Claudio Modeno, de la Universitatea din Padova.
Expertul internaţional în restaurarea structurală a edificiilor istorice a participat săptămâna aceasta, la Timişoara, la un seminar privind conservarea patrimoniului arhitectural european.
Într-un interviu acordat EVZ, Claudio Modeno vorbeşte despre problemele cu care se confruntă România şi oferă câteva sfaturi practice.
Investitorii străini, o soluţie
EVZ: De ce trebuie conservat patrimoniul arhitectural istoric?
Claudio Modena: Patrimoniul istoric are şi o valoare economică. De aceea, conservarea e posibilă numai dacă e xistă un interes economic, social şi politic.
În România, clădirile istorice cad peste oameni, iar autorităţile invocă lipsa banilor. Ce soluţii ar putea fi aplicate?
Poate că cea mai bună strategie pentru români e să mizeze pe investitorii străini. Pentru conservarea clădirilor este nevoie de multe resurse economice. Uneori, a renova şi conserva o clădire istorică poate costa la fel de mult cu a edifica una nouă. E scump. Statul nu are resurse ca să suporte din bugetul propriu acest lucru. Şi la noi au fost polemici în direcţia aceasta, şi până la urmă s-a instituit varianta valorificării bunurilor. Ideea este de a da o valoare comercială oricărei clădiri istorice, de a găsi resurse economice pentru a valorifica bunul respectiv. Clădirile istorice trebuie privatizate.
Valorificare în ce sens?
Turismul e unul din lucrurile principale în această idee. Vorbesc din experinţa centrelor minore de la no