8 aprilie 2011 se împlinesc o sută de ani de la naşterea filozofului Emil Cioran. Născut la Răşinari, lângă Sibiu, pe 8 aprilie 1901, Emil Cioran a părăsit România în 1937 pentru a se instala apoi definitiv în Franţa. El este de altfel considerat un mare scriitor de limbă franceză.
De altfel în Franţa el a fost omagiat în aceste zile, printre altele şi de Ambasada României de la Paris precum şi de Institutul Cultural Român de la Paris.
Chiar astăzi este organizat în Salonul de aur al ambasadei o masă rotundă intitulată simplu "Cioran". Printre participanţi se numără Laurence Tacou, directoare editurii L'Herne, criticul George Banu, profesoara şi traducătoarea Gina Puică, eseistul Vincent Piednoir, scriitorul şi jurnalistul George Walter. Mai multe cărţi au apărut în ultimul timp în Franţa dedicate lui Cioran, una dintre ele având şi un titlu destul de provocator: "Ejaculations mystiques". (Ejaculări mistice), scrisă de eseistul Stéphane Barsacq şi a fost tipărită de Editura Seuil.
Într-o depeşă a Agenţiei France Presse în care este evocat acest centenar al naşterii lui Cioran se spune despre filozoful român că a fost un "aristocrat al îndoielii, un dandy metafizic şi un stilist al disperării". El este omul care a forjat, mai spune comentatorul Agenţiei France Presse, o filozofie marcată de un umor negru şi de gustul pentru aforisme, într-o limbă franceză extrem de cizelată.
La Institutul Cultural Român de la Paris poate fi văzută în această perioadă o expoziţie legată de Cioran, manifestare despre care ne spune mai multe lucruri directoarea instituţiei, Katia Dănilă.
Emil Cioran a fost apreciat şi pentru scrierile pe care le-a publicat în timpul vieţii, dar şi pentru cele postume. Astfel, cartea sa publicată în 2009 şi intitulată "De la France" (Despre Franţa) începe să cunoască un real succes internaţional. Cioran însă a detesta