Recentul mesaj al guvernatorului BNR Mugur Isărescu de a descuraja creditarea în valută pentru cei care sunt plătiţi în lei este privită cu scepticism de piaţă, mai ales în contextul în care BNR a redus nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) în valută, iar programul Prima Casă se relansează în special pe credite în valută.
“E o declaraţie nobilă din partea guvernatorului. Pe de-o parte, BNR decide reducerea nivelului RMO în valută, care e un sprijin pentru creditatea în valută, iar pe de altă parte se aşteaptă să crească dobânzile la lei din cauza inflaţiei. Ca şi acum, mesajele venite în ultima vreme dinspre BNR sunt contradictorii. Sunt sceptic că ar putea fi implementată o asemenea măsură”, a declarat Matei Păun, managing-partner la banca de investiţii BAC Investment.
Alte voci spun că o variantă ar fi stimularea creditării în lei, dar care ar presupune costuri pentru stat.
“Nu cred că se poate aplica o asemenea măsură. Singura variantă de descurajare a creditării în valută ar fi printr-o contraofertă, adică prin stimularea creditării în lei. Dar pentru a deveni atractivă creditarea în lei, precum cea în valută, ar trebui să avem politici fiscale adecvate, adică deduceri sau subvenţii de dobândă. Ori acestea presupun costuri pentru stat.”, explică Anca Bidian, preşedintele brokerului de credite Kiwi Finance.
Pentru a controla creditarea în valută BNR are doar pârghia rezervelor minime obligatorii, pe care, în acelaşi timp, chiar le-a redus de curând, spune Bidian.
Recent, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, spunea că fără creditul în valută economia României ar fi fost cu mult în urmă faţă de unde e acum.
“BNR vine cu mesajul ăsta de cinci ani încoace, dar creditul în valută şi-a urmat cursul natural. Nu înţeleg care ar fi motivul acum pentru descurajarea credităr