Unul din doi români suferă de dureri de cap cel puţin o dată pe lună, iar femeile sunt mai afectate decât bărbaţii, arată cele mai noi statistici. Evitarea factorilor declanşatori şi urmarea unui tratament corect, stabilit în funcţie de tipul durerii, sunt măsuri cu ajutorul cărora cefaleea poate rămâne doar o amintire.
Poate că pare greu de crezut, însă durerea ne poate salva viaţa, ea fiind un semnal menit să avertizeze că ceva nu este în regulă în organism. Iar cefaleea se numără printre cele mai frecvente tipuri de dureri. Acest lucru este evidenţiat şi de un studiu realizat de Gfk România, care arată că 46 la sută din români se confruntă cel puţin lunar cu cefalee şi/sau cu migrene.
Citiţi şi:
5 obiceiuri care agravează durerile
Lavanda ne revigorează complet
Disconfortul este cel mai adesea localizat în zona frunţii, însă poate apărea şi pe toată regiunea capului ori în zona ochilor sau a tâmplelor. În plus, durerea poate fi asociată şi cu simptome precum ameţeli, creşterea tensiunii arteriale, stări de agitaţie sau tulburări de vedere. Specialiştii spun că durerile de cap pot fi declanşate şi/sau agravate de o diversitate de factori şi au mecanisme diferite de producere. De aceea, primul pas în stabilirea tratamentului este depistarea factorului favorizant.
Pot fi cauzate de boli severe
Medicii grupează durerile de cap în două mari categorii: primare, care nu sunt cauzate de o problemă medicală, şi secundare, ce pot fi asociate cu alte afecţiuni, uneori severe, precum hemoragii cerebrale, tumori, meningită, hipertensiune arterială, encefalită, traume cerebrale, dar şi cu tulburări ale unor organe precum ficatul, de exemplu, cu boli infecţioase, oculare ori cu alergii.
Durerile de cap secundare pot apărea şi ca o consecinţă a consumului unor substanţe de tipul alcoolului, cofeinei, nic