Ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, de 3% din PIB, pare a fi provocatoare şi ambiţioasă şi poate necesita măsuri suplimentare de control strict al cheltuielilor bugetare şi de îmbunătăţire a co-lectării taxelor, chiar dacă activitatea economică este proiectată să accelereze în 2012, potrivit lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
În acest condiţii, fondul de salarii poate creşte anul viitor doar cu 5%, iar pensiile s-ar putea majora cu cel puţin 7%.
"Există nişte plafoane care s-au stabilit pentru cheltuielile de personal pentru 2012, respectiv încadrarea în 7,1% din PIB, conform cu ţintele deja asumate. Pe baza ultimei variante a strategiei fiscal-bugetare şi legii care reglementează plafoanele pentru cheltuieli, putem spune că există un potenţial de creştere a fondului de salarii de 5% ca să ne putem încadra în 7,1% din PIB pentru anul viitor. Evident, dacă avem un PIB mai mare, putem creşte mai mult", a spus Dumitru la prezentarea raportului anual al Consiliului Fiscal.
Fondul de salarii include numărul de salariaţi şi salariul mediu, ceea ce înseamnă că salariile pot creşte cu mai mult de 5% anul viitor dacă personalul se reduce, a explicat Dumitru.
Creşterea economică prognozată pentru acest an este de 1,5%, avansul PIB urmând să ajungă anul viitor la 3,9%. În 2011 deficitul bugetar ar trebui să fie ajustat la 4,4% din PIB, ţintă considerată plauzibilă.
Eventualele derapaje de la o politică fiscal-bugetară strictă, cum ar fi inversarea unor măsuri de austeritate implementate deja, pot conduce la depăşirea ţintelor de deficit bugetar pentru 2011 şi 2012 şi la deteriorarea percepţiei de risc faţă de România, a spus Dumitru.
Tiparul aşteptat al creşterii economice viitoare, bazată pe revenirea investiţiilor şi performanţa bună a exporturilor, nu este neapărat unul "tax rich", de natură să genereze cr