Fosta staţie de metrou Semănătoarea a fost numită după un cunoscut pedagog, matematician, inginer, fost Ministru al Învăţământului şi inventator al stiloului cu rezervă. Tot el a fost cel care a înfiinţat prima şcoală de agricultură din România şi, potrivit istoricilor, primul român care a călătorit cu trenul, dar a lăsat în urma sa și numeroase alte realizări.
Citește și: Povestea „primarului-minune” care a făcut primele trotuare şi a adus telefonul în Capitală. Vezi despre cine este vorba!
Istoricii spun despre Petrache Poenaru că a fost elevul lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului superior din Ţara Românească şi care a ajuns apoi să fie profesor şi coleg cu maestrul său, dar şi secretar personal, în tinereţe, al lui Tudor Vladimirescu.
S-a născut la 10 ianuarie 1799, în comuna vâlceană Beneşti într-o familie veche de boieri şi după ce s-a înscris la o şcoală din Craiova şi-a continuat, la vârsta de 19 ani, studiile în Bucureşti la Colegiul Naţional Sf.Sava, dar a învăţat şi în străinătate.
Deşi se afla departe de ţară, Petrache Poenaru a avut ideea strălucită de a inventa tocul cu rezervă, iar realizarea sa a fost înregistrată în Franța. „Am văzut cu mirare că la 25 mai 1827, el obţine de la guvernul francez un brevet de invenţiune pe cinci ani pentru un condei purtăreţ, alimentându-se el însuşi cu cerneală(…)“, menţiona scriitorul Al. I. Odobescu, potrivit unui articol semnat de Mihai Olteneanu într-un articol din revista “Univers ingineresc” , editată de Asociaţia Generală a Inginerilor din România. Tocul rezervor a fost primul brevet de invenţie obţinut de un român, ulterior fiind brevetat şi la Viena.
POVEŞTI DE BUCUREŞTI (Audio) Legenda frumoasei Zaraza, ţiganca pe care o iubeau nebuneşte lăutarii din Micul Paris. A existat sau nu?
„Între 1822 şi 1832, Petrache Poenaru a urmat cursuri la diferite instituţi