Pompierii din Capitală le-au arătat ieri bucureştenilor tehnicile de supravieţuire în caz de seism. Manifestarea, desfăşurată în Parcul Herăstrău, face parte dintr-un proiect internaţional denumit „Safe Quake“ la care au lucrat pompieri români, bulgari şi croaţi
Forţe impresionante ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti (ISUMB), SMURD şi Crucea Roşie s-au aflat ieri în Parcul Herăstru pentru susţine o campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la regulile de comportare în timpul şi după cutremur.
Citiţi şi:
Trei lucruri pe care nu trebuie să le faci în timpul unui cutremur. Vezi ghidul complet realizat de specialiştii români
Bucureştenii au urmărit documentare despre cutremurul din ’77 proiectate pe câteva plasme uriaşe şi au admirat aparatele de identificare a victimelor prinse sub dărâmături şi autospecialele ISU. Deliciul „publicului“ l-a făcut însă maidanezul-salvator special antrenat pentru operaţiunile de recuperare a victimelor.
Ghid de supravieţuire
Angajaţii ISU au simulat exerciţii de descarcerare, iar paramedicii le-au explicat bucureştenilor cum se acordă primul ajutor în caz de cutremur. „Dacă salvaţi pe cineva de sub ruine şi observaţi că prezintă fracturi, încercaţi să-i mobilizaţi membrul, să nu-l mişcaţi până nu vine personal specializat să fixeze osul“, a explicat manevrele pe un manechin un reprezentat SMURD.
Lângă o autospecială, un locotenent ISU arată unui grup de liceeni tehnicile de supravieţuire în caz că-i prinde cutremurul într-un spaţiu închis. „Aşezaţi-vă sub o masă solidă, sub o grindă de rezistenţă sau într-un colţ al încăperii“, a spus militarul.
Preoţii, în misiune specială
Vizitatorii mai curajoşi au fost urcaţi la o înălţime de aproape 40 de metri cu ajutorul unui braţ telescopic al unei autosp